Meteen naar de inhoud

Chatkamer

Chatten in WAI-NOT

 • Chatkamers openen en beheren
  Wil je met je leerlingen een chatsessie organiseren, dan kan dat. Je klikt in het linkermenu van de leerkrachten adminsite op ‘Chat’. Klik vervolgens op ‘Nieuwe chatkamer’. Er opent een nieuw menu waarbinnen je enkele velden dient in te vullen. Zo geef je een naam (titel) aan je chatkamer (bv.: Chat Autiklas) en kies je het type chat. In een pictochat kunnen lezers met niet lezers chatten. Pictogrammen worden vertaald naar Nederlands en vice versa. In een tekstchat kan enkel met tekst en emoticons worden gechat. Tijdens een videochat praat je live met elkaar. Sta vooraf je camera en microfoon toe en voer een aangenaam gesprek.
  Je kan ervoor kiezen om enkel met de leerlingen van je school of instelling te chatten. Wil je de toegang tot de chatkamer beperken tot één of meerdere gebruikersgroepen van je school, vink deze dan aan onder je school. Tot slot kan je de chat ook beperken tot één of enkele leden uit je school of gebruikersgroep. Zorg er dus voor dat je gebruikersprofielen voorzien zijn van een school en gebruikersgroep, dat maakt de communicatie en het beheer binnen WAI-NOT handig en eenvoudig.
  De naam van je chatkamer verschijnt in www.wai-not.be vanaf het ogenblik dat je chatsessie begint.  Daarom moet je eerst nog de datum en het uur instellen waarop je chatkamer online zal staan. Kies ook hoe lang je chatsessie zal duren. Klik ten slotte op ‘opslaan’.

Je krijgt nu onder ‘Chatkamers’ een overzicht van de chatkamer(s) die je hebt klaar staan. Je kan altijd een chatkamer aanpassen (tijdstip, naam, type, …) of verwijderen door op het betreffende icoontje achter de chatkamer te klikken. Opgelet! Denk er aan dat wanneer je een chatkamer openstelt je deze dient te modereren. Hoffelijk taalgebruik stellen we erg op prijs. Scheldpartijen zijn uiteraard niet gewenst binnen de WAI-NOT chat. We houden van netiquette!

 • Chatkamer modereren
  Als moderator volg je het gesprek in de chatkamer. Je kan dit doen met je eigen login via www.wai-not.be of via de leerkrachten adminsite. In de leerkrachten adminsite dien je daarvoor onder ‘chatkamers’ op de naam van je chatkamer te klikken. Je volgt en leidt de chat. Je stimuleert de leerlingen om actief aan het gesprek deel te nemen met elkaar. Hier kan het uiteraard wel al eens mislopen. Ongewenste woordenschat of pestgedrag kunnen we niet toelaten. Hier dien je als moderator in te grijpen. Dit kan je op verschillende manieren.Rechts in de chatkamer zie je welke gebruikers aan de chat deelnemen. Wanneer je een foto inlaadde bij de registratie verschijnt niet alleen de naam, maar ook de foto van de gebruiker. Je kan een bericht verwijderen door op het rode vuilbakje erachter te klikken.
  Je kan een chatter een verwittiging geven door op het uitroepteken te klikken achter de naam van de chatter.
  Of je kan de chatter uit de chat zetten. Klik hiervoor op het verbodsicoontje.
  Een woord dat voorkomt in onze ‘badword-lijst’ zal niet verschijnen in de chatkamer. Je ziet dan enkel *** en ‘Guido’ met zijn duimen naar omlaag en hoort een brommend geluid.